diumenge, 14 de febrer del 2016

Terres del Ebre I-1 (Vall de Cardó i Serra de Pàndols)

Els dies 30 i 31 de gener vam anar a preparar una sortida que tenim previst de fer pels dies 5 i 6 de març d’enguany en el marc de la programació de la Secció de Muntanya del CEC per aquest primer trimestre de 2016. Vam aprofitar aquestes dues jornades per fer:
  • Per una banda, la ruta de les ermites de la Vall de Cardó, partint des del Balneari que actualment roman tancat.
  • I per una altra banda, la travessa de la serra de Pàndols en sentit nord-oest – sud-est
Finalment vam poder concretar la proposta acompanyats de deu socis més del CEC. Unes jornades lluminoses amb un fort vent de Mestral.

Primera part, ruta de les ermites de la Vall de Cardó

La vall de Cardó, s’hi troba a la serra de Cardó. És de gran bellesa paisatgística i amb un patrimoni històric i cultural força rellevant. Està Situada entre les comarques de la Ribera d'Ebre (Rasquera) i el Baix Ebre (Benifallet). El massís de la Serra de Cardó es troba inclòs dins de la serralada Prelitoral Catalana.
Amb pluviositat escadussera, la permeabilitat de les roques calcàries origina prou fonts que desguassant al cingle de Sallent.

Restes del Santuari dalt del cingle del Sallent
El Balneari en origen fou un edifici religiós, contruit el 1606 pel carmelí Fra Pau de Crist i està situat al damunt del cingle del Salt del Frare. El complex el formaven el convent i catorze ermites. Fou suprimit com a convent al afectar-li la desamortització de Mendizabal de 1836. Fou convertit en balneari en 1866 aprofitant les aigües medicinals (bicarbonatades i arsenicals). Fou hospital de l’Exercit Republicà durant la Batalla del Ebre.

Tornà a operar com a balneari des del 1940 fins al 1967. Fins a finals del segle XX va funcionar com a planta embotelladora d’aigua mineral. Actualment està en procés de restauració.

A la serra de Cardó hi podem trobar boscos mediterranis força ben conservats i poblats. Hi ha alzinars ben constituïts, complementats amb boscos de roure valencià i teixos que apareixen de manera esporàdica. A les parts altes i ombrívoles de la serra, hi ha pinedes de pinassa. També és abundant el grèvol i el margalló (palmera autòctona europea) totes dos espècies protegides.

Complementàriament també poden atansar-nos fins a tocar l'Ebre a l'alçada del pas de la barca entre Ginestar i Miravet. Aquí, si hi ha temps es possible la visita al castell dels templers. També és una bona ocasió per fer una visita a Pinell de Brai i contemplar el famós celler cooperatiu.

Mapa del recorregut

Comencem a caminar després de deixar el cotxe a l'antic balneari. Fem la volta en el sentit contrari a les agulles del rellotge. I seguint aquest ordre vàrem anar passant per les ermites de Santa Teresa, Santa Anna. Després ens vam enfilar cap el coll de murteró. Després passarem per Sant Bernat, Sant Joan, el pou del Argilagar, Sant Onofre. Després ens atansarem a l'ermita de Sant Simeó o de la Columna.

L'ermita de Santa Teresa

Pal indicador uns metres abans d'arribar al coll de Murteró

Font del Argilagar

Ermita de Sant Onofre

Vista general del balneari de Cardó

L'ermita de Sant Simeó amb nosaltres
Després vàrem passar per la font del avellaner, Sant Josep, la font del Prior i Sant Roc.

Després vàrem anar, agafant un petit desviament fins a la Roca Foradada i una mica després a la cova Lluminosa.

La Roca Foradada
La cova lluminosa vista des de dalt
La cova lluminosa vista des de baix amb la colla del dia 5 de març

Després, pel Portell de Cosp baixant pel camí dels Frares arribarem a la del Sant Àngel i la de la Santíssima Trinitat, on vàrem parar a fer un mos.

Ermita de la Santíssima Trinitat
Vista general del Balneari
Finalment ens vàrem acostar a l'ermita del Carmen que es troba dalt d'un precipici i finalment, retrocedint passarem per la de Sant Elies per arribar finalment al balneari.

Ermita del Carme
Rètol que hi ha al costal del balneari
Després d'acabar ens vàrem dirigir cap a l'alberg de Ca la Jepa a Prat de Comte. Però abans vàrem tenir temps d'acostar-nos al Pas de la Barca entre Ginestar i Miravet. Ara el servei està aturat. Des de aquest lloc hi ha una molt maca vista del Ebre amb el castell de Miravet al fons. 

El riu Ebre, mirant a Miravet des del Pas de la Barca
Per acabar l'excursió per la ruta de les ermites vàrem passar per Pinell de Brai on vàrem fer un got de vi al celler cooperatiu.
Vista de Pinel de Brai abans d'arribar-hi

Celler cooperatiu de Pinell de Brai

Webgrafia:

La recuperació del camí de les ermites

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada