Transcantàbrica, bloc 10
Caminant per la Serra do Candán i ribeira do riu Lérez
Quart dia de caminar. Aquest dia tocava muntanya i riu. Plantant els tracks del gps sobre els mapes, mirant les fotos en ordre cronològic, mirant trossos de webs locals, de vegades la wikipedia, es pot aconseguir re-cordar els moments, les imatges, els companys i companyes, per posar l’espai de la memòria una mica endreçat i així poder-lo tenir més a l’abast. Tot i que hem de viure instal·lats en el present, cal tenir-lo moblat i res millor que uns bons records.
Aquest quart dia anàrem amb les furgonetes fins a prop d’una aldea anomenada Bustelos. Allà començàrem a pujar per la serra de Candán cap el pic del mateix nom.
Férem un mos a dalt i després començàrem a baixar cap el lloc anomenat A Rochela que és on neix el riu Lérez. Neix a les faldes de la serra do Cando per acabar desembocant a la ria de Pontevedra.
El riu Lérez i el seu modest cabal prop de A Rochela. Al fons un antic muiño |
Després de A Rochela anàrem cap A Vilaverde on ens trobarem una dona que venia formatges fets a Galicia. Uns quants li vàrem comprar.
Per saber més sobre la història d'aquests llocs i del monestir podeu visitar la web del concello de Forcarei que és on es troba aquest monestir i les aldees per que vàrem passar.
Després del descans i del entrepà començàrem la ruta das Pontes do Lérez, un camí que transcorre a la vora d'aquest riu en altre temps molt aprofitat també amb els muiños que hi havia a la vora.
Un passeig entre sol i ombra junt les aigües nítides del Lérez.
Una mica més enllà es trobava el monestir de Aciveiro. Allà ens aturàrem a dinar l'entrepà, cercant l'ombra, ja que era migdia i feia força calor.
Monestir d'Aciveiro, vista general |
Cruceiro de Aciveiro |
Caminàrem en primer terme fins arribar a l'aldea de Andón, Allà veiérem el pont vell. Després el camí abandona durant un bon tros el llit del riu. No s'acaba d'entendre perquè. El tornàrem a retrobar pel pont de Carballa prop de la aldea de Quintelas i Dúes Igrexas, ponte de Valiñas.
Finalment, acabàrem de caminar junt al pont vell de Forcarei, molt a prop d'aquest concello.
Per obtenir més informació de la zona podeu consultar els següents webs:
Per obtenir més informació de la zona podeu consultar els següents webs:
- Concello de Forcarei. Aquí també hi trobareu informació sobre les aldees d'aquest concello i sobre la ruta del "Pontes do riu Lérez" i sobre el monestir de Aciveiro.
- Resum sobre l'Ajuntament de Forcarei emés per TVG, el 2009. Situació, paisatges i monuments...
- Sobre la Serra de Candán. També podeu veure aquí un vídeo. També trobareu informació a TurGalicia.